Information om arbetet inom EAG och ny MTO-studie

Arbetsgrupp ensamarbete (EAG)

Under avtalsförhandlingarna 2023 om ett nytt branschavtal för bransch Spårtrafik framställde de fackliga organisationerna olika yrkanden avseende ensamarbete. Parterna ges i uppdrag att på olika sätt gemensamt arbeta med frågorna under avtalsperioden 1 maj 2023 – 30 april 2025.

Enligt överenskommelsen;

Utgångspunkten bör vara att först utröna hurvida parterna har samsyn rörande uppkomna problem vid ensamarbete och vad regelverket faktiskt innebär och hur det bör tillämpas vid ensamarbete.

De frågor avseende ensamarbete som bör prioriteras är:

  • Ensamarbete vid framförande av resandetåg
  • Ensamarbete vid olycksdrabbade arbetsuppgifter

Ett gemensamt arbete ska göras kring ovan nämnda punkter. Checklistor, statistikunderlag och informationsbroschyrer kan nämnas som exempel på vad arbetet skulle kunna resultera i. Gemensamma uppvaktningar av berörda myndigheter och övrigt ansvariga bör övervägas.

Fackliga representanter i gruppen är; Robert Sundin Seko Lok Pendeln, Hans Danvall HSO Green Cargo Seko, Sofia Torrberg och Anette Brogren ST.

Arbetsgivarsidan representeras av;  Thomas Holm Green Cargo, Mathias Wennberg förhandlingschef SJP

Gruppen har påbörjat arbetet med att identifiera och kategorisera de olika risker som är vanligt förekommande vid ensamarbete på järnvägen. Det bör understrykas att gruppen arbetar med problemet främst sett ur ett lokförarperspektiv. Hur annan personal ombord och resenärer påverkas är inte i fokus för gruppen, även om dessa i vissa fall är de som påverkas av konsekvenserna av ensamarbete på tåg.

Arbetsgruppens arbete ska sammanställas i en slutrapport till de centrala parterna senast den 31 oktober 2024.

MTO Studie

SJ Stockholmståg har tittat på vad den tidigare MTO-studien har visat och vill nu göra en uppföljande studie. Det är MTO säkerhet som utför studien även denna gång. Vi har haft två inledande möten innan sommaren ihop med arbetsgivaren och representanter från MTO säkerhet. Vi ska tillsammans sätta ramar och riktlinjer för studien, det kan handla om allt från hur många deltagare, enkät eller om en ny ergonomistudie ska göras då den som gjorts tidigare baserades på att vi inte skulle interagera med skärmarna särskilt mycket.

Operativt trafikstöd kommer att vara med i MTO-studien och eventuellt även trafikledningen.

Representanter från de fackliga organisationerna är;

Nils Westberg Ahlmark, ledamot Seko Lok Pendeln

Hans Johansson HSO Seko Lok Pendeln

Alexander Millhorn, Ersättande HSO Seko Lok Pendeln

Swante Löfstedt, ledamot och vice ordförande ST Pendeln

Jon Holmberg, ledamot och SO ST Pendeln

Arbetsgivarsidan representeras av;

Björn Domeij, Trafiksäkerhetssamordnare

Sofie Södergren, Trafiksäkerhetssamordnare

Vi hoppas att den nya studien blir större än den senaste, särskilt då MTO själva i slutrapporten var kritiska till för lågt deltagande och då det endast var 16 personer som deltog i studiens slutfas. Vi skulle vilja se uppemot 10% av förarkåren som deltar för att få en så hög tillförlitlighet i studien som möjligt.

Om ni har tankar, förslag eller frågor om MTO-studien maila gärna till styrelsen@pendelforarna.se

Kommentarer inaktiverade.